2011. április 30., szombat

Paskom legelő

Gimnazista koromban voltam először ezen a Dejtár és Ipolyvece között elterülő természetvédelmi területen, még Nagy Imre osztályfőnökömmel, aki ismerten jó természetfotós volt. Így visszagondolva nem volt véletlen, hogy egyszer elvitt minket erre a figyelemreméltóan látványos területre. Emlékszem az egyik tavacskában fürödtünk is, amiben tavirózsák tucatjai voltak.
Ezen a természetvédelmi területen vezet át egy tanösvény, táblákkal segítve az arra járókat, hogy megismerhessék a terület flóráját és faunáját.


A legelőn számtalan kis tó van, melyek vonzzák a vízi madarakat és természetesen a ragadozómadarakat is. Így a tavak között sétálva számtalan madárral találkozhatunk, de a megközelítésük a tavon egy közeli kép erejéig nagyon körülményes és nehéz, mert hihetetlen távolságból észreveszik a közeledőket és hamar továbbállnak.




Ha a gyalogutakról letérünk, figyelni kell a növényzetet, mivel számtalan értékes védett növény honos a legelőn, többek között a fotósok kedvence, a kökörcsin is.


Ugyanitt látható a környék legnagyobb egybefüggő nádasa, leginkább reggel vagy este érdemes a nádas mellett elhelyezkedve a madarak mozgását megfigyelni.


A Paskom van annyira különleges, hogy az év során érdemes többször is a túrázási céljaink közé venni, én sem teszek másképp.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése